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Sales Tax Applicable to Long Term Occupancy of Hotel and Motel Rooms, 

Recalling and Superceding Department Revenue Ruling No. 03-007 

The purpose of this revenue ruling is to amend prior interpretations of Louisiana sales tax law 
and regulations applicable to the use of hotel and motel rooms by transient and non-transient or 
permanent occupants.  

Issues 
What are the necessary requisites to exclude a user of hotel services from sales tax? 

Law 
Statutes establish the appropriate exclusion from sales tax on the occupancy of hotel rooms by 
non-transient or permanent occupants.   

Louisiana Revised Statute 47:301(14) defines “Sales of Services” to mean and include (14)(a) 
“[t]he furnishing of sleeping rooms, cottages or cabins by hotels.  “Hotel” is defined at R.S. 
47:301(6) to include any establishment engaged in the business of furnishing sleeping rooms, 
cottages, or cabins to transient guests, where such establishment consists of six or more sleeping 
rooms, cottages, or cabins at a single business location. 

Analysis 
The determination of whether occupancy is transient or permanent is not determined by the 
amount of time spent at a location, but as the character of use.  Previous interpretations of the 
statute considered only the length of time of use as the sole factor in determining usage.  “The 
length of stay is merely an evidentiary, and not controlling, circumstance, and one who retains 
the character of a transient or a traveler may be a guest although he or she stays for a 
considerable time.” 40A Am.Jur.2d Hotel, Motels §23.   

Length of Stay   

In addition to the length of the stay, the character of use must be that of a home and permanent 
residence. The essential distinction between a transient accommodation and a permanent home 
use is the fact that the permanent occupant uses the hotel as a home, and not merely as a place to 
sleep.  “The length of the stay, the existence of a special contract for the room, and the existence 
of a home elsewhere, are material circumstances in determining whether a person is a guest 
rather than a boarder or lodger …”.  43A C.J.S. Inns, Hotels, and Eating Places §7 Generally.  
The Department will require the physical property of the accommodations to include the 
necessities required of a home, such as a kitchen with all major facilities (refrigerator, stove and 
sink) integrated into one location within the occupied area.  While this is also an indication of the 
accommodation being used as a permanent residence, it is not conclusive without the fulfillment 
of other necessary factors.  
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Therefore, the administrative rule establishing that one is a “permanent” user of hotel services if 
the room is paid for on a monthly basis and the guest remains for a time period greater than two 
consecutive months is retracted as the basis to establish use of hotel accommodations as 
permanent and not subject to sales tax. 

Physical Presence 

The word “person” has broad connotations in Louisiana law, which includes that of both natural 
and juridical personalities.  It is significant that the language of the statute uses the term 
“transient guest”, and not “transient person”. 

The character of the use rests upon the accommodations of the occupied physical area being used 
by a physical person.  Black’s Law Dictionary, 8th ed. (2004), supports this analysis and defines 
‘transient’, n. as “[a] person or thing whose presence is temporary or fleeting.”  The definition 
itself requires ‘presence’, meaning actual physical situs.  The ‘physical presence’ factor can only 
be fulfilled by a natural person. 

The mere ability of a corporation to contract with a hotel for a time period satisfying one 
requisite of the numerous evidentiary factors that determine one as a permanent resident is 
legally insufficient to meet the criteria necessary to establish permanent residency.  Further, the 
consistent assignment of contracted rooms to various individuals, employees, or agents but who 
are not living in a hotel as a permanent residence will not satisfy the factor determining character 
of the use as that of a home or permanent residence.  Such use is transient use, and not eligible 
for exclusion from sales taxation.  Even regular stays by an occupant at a particular hotel, 
whether consistently and/or frequently occupying the same room or rooms, do not qualify a user 
as permanent.   

Thus, the term “person” as defined within R.S. 47:301(8) shall not apply to the interpretation of 
R.S. 47:301(14) and R.S. 47:301(6).  The term “guest” is and remains a term of special use for 
purposes of sales taxation under 47:301(6).  In interpreting LAC 61:I.4301(A), words and 
phrases shall be read with[in] their context and the specific section of law to which they are 
applicable.  To determine the meaning of words for interpretation, the common usage of 
language is rejected when technical words or phrases have acquired a peculiar meaning in the 
field of taxation.  The use of the term “guest” within R.S. 47:301(6) is special and technical.  The 
broader term “person” was not used in codification of R.S. 47:301(6) by redactors of the Revised 
Statutes of 1950.1   
                                                           
1  The use of “guest” as a term of special use for taxation is directly supported by review of R.S. 37:1901 “Transient 
merchant” and “person” defined”, which statute was adopted in 1932:   

§  “Transient merchant” and “person” defined.   
“Transient merchant” as used in this Part means any person engaging temporarily in a retail or wholesale 

sale of goods, wares or merchandise, in any place in the State of Louisiana and who, for purpose of 
conducting such business, occupies any lot, building, room or structure of any kind.  The term shall not be 
construed to apply to any person selling goods, wares or merchandise of any description, raised, produced, or 
manufactured by the individual offering them for sale; nor to persons handling vegetables, fruits or 
perishable farm products at any established city, town or village market; nor to persons operating stores or 
refreshment stands at resorts or having booths on or adjacent to the property owned or occupied by them; nor 
to any stands on any fairgrounds, not to any vendor of soft drinks or refreshments. 

“Person” as used in this Part includes any corporation, or partnership, or two or more persons having a 
joint or common interest.   
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A Revenue Ruling is written to provide guidance to the public and to Department of Revenue 
employees. It is issued under Section 61:III.101.C of the Louisiana Administrative Code to apply 
principles of law to a specific set of facts. A Revenue Ruling does not have the force and effect of law 
and is not binding on the public. It is a statement of the department's position and is binding on the 
department until superseded or modified by a subsequent change in statute, regulation, declaratory 
ruling, or court decision. 

 

Ruling 
The basis for the taxability or non-taxability of hotel accommodations is not that of time or 
method of payment, but the character of the use.  Length of time of use and method of payment 
are essential elements of one who is a permanent resident, but in and of themselves do not 
establish the permanency of the use.  If the use is that of a hotel, then the character of the use is 
transient, and the use is taxable.  However, if the purpose of the use is that of permanent 
residence, then the user is considered permanent.   Fulfillment of several factors including but 
not limited to physical presence, long term use, the contractual nature of the arrangement, and 
the permanency of the habitation are essential components to establishing the character of the use 
as that of permanent residence or home.  Only the use of a hotel as a permanent residence or 
home by a natural person is excluded from payment of sales tax. 

Article 61:I.4301(C)Hotel(b) of the Louisiana Administrative Code now provides that for the 
transaction to be considered a rental as a permanent residence to permanent occupants, the 
physical properties of the space must provide the basic elements of a home, including full-sized 
and integrated kitchen appliances and facilities.  Additionally, the occupant must use the 
facilities of the hotel as a home with the intent to permanently remain.  When all conditions of 
the above two   standards are met, the occupant may be considered non-transient for the purposes 
of the state and local sales or use tax.  A lease with a hotel for a period of not less than one year 
will be considered as evidence in support of permanent residency status, when the area rented 
contained the required physical properties of the hotel accommodations at the beginning of the 
lease.  Proof that hotel accommodations contain the requisite physical properties of a home or 
permanent residence, and the hotel accommodations within a unit are continuously rented by one 
person or family uninterrupted for a period greater than one year will be considered as evidence 
in support of permanent residency status.  The Department may require additional evidentiary 
support of claims of non-transient status. 

Revenue Ruling No. 03-007 interpreting Article 61:I.4301(C)Hotel(b) of the Louisiana 
Administrative Code is hereby withdrawn and superseded. 
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